Klaartje Ascoop, regio Antwerpen

 

Wat zegt het paard over jou?

website:     www.watzegthetpaardoverjou.be

email:         klaartjeascoop@gmail.com

telefoon:    0032 4 99 38 43 02

Vijftien jaar geleden had ik amper een paard aangeraakt. Nu kan ik me geen leven zonder paarden meer voorstellen. Samen in de buitenlucht zijn, de stilte, de sensitieve ervaring met de dieren, daar hou ik zelf enorm van. In interactie met paarden ontdekte ik een wijsheid en levenskracht die veel verder reikt dan de paardenwereld. 

 

Op zoek naar paardenwijsheid volgde ik verschillende cursussen bij Terra Natura in het rijden en communiceren met paarden. Eén van hun uitgangspunten is het belang van je persoonlijke ontwikkeling: pas als je echt contact met jezelf kan maken, als je zelf in balans bent, word je van betekenis voor het paard en kan er verbinding ontstaan. Deze visie sprak me meteen aan. Bovendien staat in de coachingsopleiding de evenwaardigheid van paard, coach en coachee centraal. Dat het paard met zijn eigen bagage, kwaliteiten, valkuilen en emoties gezien wordt en ook de kans krijgt om zich te ontwikkelen is voor mij van wezenlijk belang. Daarom was de keuze voor een opleiding tot Terra Natura Equilibre coach (nu Equido coach) evident voor me. 

 

Als coach ondersteun ik mensen in hun persoonlijke groei, met name qua leiderschap, om voluit aan het roer van hun eigen schip en/of eigen team te staan. Ik geloof dat je krachtiger wordt als binnen-en buitenkant in overeenstemming zijn, congruent zijn. Ik inspireer mensen om hun noden en wensen vrij uit te drukken en tegelijkertijd in verbinding te blijven met de ander. Ik doe dat zowel in individuele coachings als in workshops met paarden.

 

Paarden inspireren me enorm op gebied van leiderschap. Het zijn kuddedieren, ze denken in ‘wij’, in 'samen'. Command and control, dat werkt bij hen niet. Ze tonen ons een alternatief, zacht en krachtig, waarbij leiders steeds in dienst van het geheel staan en anderen motiveren om hun eigen kwaliteiten naar buiten te brengen. Zulke leiders heeft de wereld nodig wat mij betreft.