Wie zijn de Equido Coaches?

De Equido Coaches hebben allen een opleiding tot Equilibre paardencoach volbracht bij Terra Natura, nu bekend als opleiding tot Equido Paardencoach onder Equido Creations.

Om ons als coaches fris en up tot date te houden hebben wij samen een leergemeenschap opgericht om ons te blijven ontwikkelen. 

Equidocoach Claudia: ‘Als Equidocoach voel ik me vrij en toch gedragen door ons systeem, omdat wij als collega’s elkaar ondersteunen, scherp houden, stimuleren om door te groeien en aan te vullen/helpen waar nodig. Hierdoor sta ik extra sterk om jou als klant optimaal te kunnen begeleiden met behulp van mijn paarden’. 

Omdat wij als Equido coaches, onze paarden zo veel mogelijk op een natuurlijke manier houden, beschouwen ze ons als onderdeel van de kudde. Zij zullen een nieuw persoon die we meenemen bijna altijd komen begroeten en scannen. Ook de coaches die niet met eigen paarden coachen, kennen de paarden goed doordat ze er ook buiten de coachings veel tijd bij doorbrengen: we observeren hen, doen grondwerk met hen of gaan ermee rijden en nemen de tijd om samen te zijn.

De Equido coach zorgt optimaal voor de paarden, zodat ze geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Ook in de coachings heeft de Equido coach aandacht en respect voor zowel de coachee als het paard. Het paard is dan ook vrij om wel of geen deel te nemen aan een coaching, nadat de coach het paard heeft gehoord, gezien en heeft ingeschat of het ook daadwerkelijk goed is voor het paard om op dit moment mee te doen. 

De ervaring leert dat paarden graag samenwerken, waardoor de coaches hun paarden kunnen inzetten om de coachee te helpen. Het Equido coach zijn, is meer zijn dan een coach met paarden. Het is een levenswijze. Een levenswijze die altijd in ontwikkeling en beweging is samen met de stroom van de natuur, zo ook de menselijke natuur. En daarmee dus ook weer steeds veranderlijk, waarin we de vertrouwde basis vanuit de natuurlijke wetten en onze innerlijk kennis steeds meenemen. Niets staat vast, alles is constant in beweging. Beweging die ons uitnodigt tot innerlijke groei en verruiming. 

 

Hoe ziet een coaching eruit? Wat kun je verwachten? 

Een coaching duurt gemiddeld 1 tot anderhalf uur en begint met een kort voorgesprek. De coachee kan al met een bepaalde vraag, wens of thema komen, of kan het ook juist niet weten. In het voorgesprek komen coach en coachee tot een punt waarin de vraag of het thema helder wordt waarmee verder gewerkt gaat worden. 

Vervolgens gaan de coach en coachee naar de paarden. Het is niet nodig om ervaring met paarden te hebben. Er wordt ook niet gereden op een paard, de coaching gebeurt in de regel vanaf de grond. De paarden zijn vrij om wel of niet mee te doen. Soms reageren ze vanaf een afstandje en soms komen ze dichterbij. Je kunt als coachee ook een opdracht krijgen om samen iets te doen met een paard. We werken vanuit respect van waaruit de ander in zijn proces staat. Dat geldt voor zowel coachee als paard. Zo zal de coach indien uitgaande van een opdracht met het paard, goed van te voren inschatten en weten of de opdracht zowel voor het desbetreffende paard als coachee goed is om in deel te nemen op dat moment. Door het besproken thema of de vraag heeft de coachee een concrete en voor de paarden voelbare en tastbare uitstraling. Op deze uitstraling gaat elk paard vrijwillig en op zijn eigen manier reageren omdat dat in zijn natuur zit!

De sessie met het paard of de kudde laat jou ervaren in het moment en kan jou nieuwe inzichten en meer verruiming in bewustzijn opleveren. Er kunnen confronterende, verdrietige, maar ook ontroerende, spannende en grappige momenten ontstaan. Samen onderzoeken we de betekenis van wat de paarden in het proces laten zien en welke nieuwe mogelijkheden je dit biedt. Een paard is eerlijk en zuiver, vrij van oordelen of sociaal wenselijk gedrag. Het reageert puur. Het is wat het is. Niet meer, niet minder. 

In het nagesprek kijken we wat de sessie opgeleverd heeft en hoe je dit in je leven kunt toepassen. 

Het gaat erom dat jij vanuit je eigen kracht en inzichten een volgende stap in je ontwikkeling kunt zetten of de oplossing van een probleem kunt vinden. Zodat jij het beste uit jezelf kunt halen en naar je volledige potentieel kunt werken, wat jou een vol en gelukkig mens maakt. 

Soms is 1 sessie voldoende, afhankelijk van het thema, groot of klein. Soms wil je verder onderzoeken en volgen er nog een aantal sessies vanuit enthousiasme of initiatief van de coachee. Ook komt het veel voor om een coachings traject aan te gaan. Je spreekt dan samen met de coach op voorhand af hoeveel sessies het traject nodig dient te hebben. Gemiddeld gezien bestaat een traject uit 5 sessies. De coach en coachee kunnen gaandeweg evalueren waar de coachee staat in zijn proces en daarop besluiten voor een verlenging of afronding. De kosten voor een coaching sessie bedragen gemiddeld rond de 75 euro inclusief btw. Tussen de sessies door is het belangrijk dat er voldoende tijd is om de verworven inzichten te laten indalen en werken. Meestal is elke twee weken een fijne periode, ook weer afhankelijk van het thema. De coachee kan zelf contact opnemen wanneer hij / zij voelt wanneer verder te gaan. 

 

In onze mensenwereld blijft deze eigenschap, de boodschap van de paarden, een fenomeen, dat heel fijn is om keer op keer weer te mogen beleven. En dit gegeven maakt, dat wij met volle aandacht, passie en liefde van deze vorm van samenwerking, met onze paarden in het coachen van jou als klant, kunnen blijven genieten. En mede een aandachtige, passievolle coach voor onze klanten kunnen zijn en blijven. 

Graag willen wij op deze manier veel mensen helpen en inspireren, daarvoor heten wij jou van harte welkom bij één van onze aangesloten Equido coaches.  

Equido Coaching